Bezalkoholiskie kokteiļi

Atvadoties no savām iepriekšējām mīlestībām - dzirkstošajiem vīniem un aliem, pēdējā gada laikā dabiskas intereses vadīta Skaidrīte sevi mēģina atklāt bezalkoholisko kokteiļu mākslā. Šis piedzīvojums ir kā spilgta pārvērtība, kurā Skaidrīte, apbruņojusies ar zināšanām, apmeklējot bārmeņu kursus un dažādas lekcija.

Katra jaunā recepte ir kā jauns orķestra skaņdarbs, kur garšu un krāsu notis savijas nepieredzētā simfonijā. Šajā bezalkoholisko kokteiļu koncertā galvenā diriģente Skaidrīte ar savu meistarīgo roku vada un rada īstu kokteiļu harmoniju, nevis vienkārši sajauc coca colu ar bezalkoholisku rumu.

Skaidrīte ar neapslāpējamu radošumu meklē veidus, kā radīt garšas, kas spēj sacensties ar grādīgajiem brāļiem. Tas ir stāsts par aizraušanos, kas ne tikai pārsteidz, bet arī iedvesmo citus.

Tom Collins kokteilis

Tom Collins

Tom Collins ir leģendārs kokteilis, kas radies 19. gadsimtā, sajaucot džinu, citrona sulu un sodas ūdeni. Dzēriena nosaukums saistīts ar 1874. gada joku Ņujorkā, kur cilvēki tika mudināti meklēt izdomātu Tomu Kolinsu bāros.

Šajā receptē izmantots Tanqueray bezalkoholiskais džins, jāatzīst tam ir diez gan izteikts kadiķa efekts gan garšā, gan smaržā. Aizvietot noteikti var ar kādu sev tuvāku, ja šis neuzrunā.

  • 60 ml bezalkoholiskais džins
  • 20 ml pašgatavots cukura sīrups *
  • 40 ml svaigi spiesta citronu sula
  • 60 ml sodas ūdens
* Cukuru aplej ar karstu ūdeni attiecībā 1:1. Cik g cukurs, tik ml ūdens. Atdzesē un ar sietiņu nolej dzidro sīrupu.

  1. šeikerī ar ledu sašeiko džinu, cukura sīrupu, citronu sulu
  2. lej sašeikoto glāzē pildītā ar ledu
  3. pārlej ar sodas ūdeni
  4. pievieno citrona šķēlīti un kokteiļa ķirsīti pēc noskaņojuma
Passion Fruit Gin Fizz kokteilis

Passion Fruit Gin Fizz

Gin Fizz, tostarp arī Passion Fruit Gin Fizz, ir interesanta vēsturiska dzēriena izcelšanās. Apmēram 1750. gadā Gin Fizz radās kā kokteilis, kas kļuva par vienu no populārākajiem dzērieniem pasaulē. Sākotnēji to izmantoja kā terapeitisku dzērienu jūrniekiem, lai cīnītos pret C vitamīna deficītu un skorbutu, kas varēja būt letāla slimība.

Svaigs, tropisks un augļains, tāds ir šis Passion Fruit Gin Fizz. Kalpos kā lielisks welcome drink jebkurā pasākumā.

  • 40 ml bezalkoholiskais džins
  • 20 ml pašgatavots cukura sīrups *
  • 20 ml svaigi spiesta citronu sula
  • 60ml Marakujas dzēriens Granini
  • 40ml Rudy’s kombucha Mango&Marakuja
* Cukuru aplej ar karstu ūdeni attiecībā 1:1. Cik g cukurs, tik ml ūdens. Atdzesē un ar sietiņu nolej dzidro sīrupu.

  1. šeikerī ar ledu sašeiko džinu, cukura sīrupu, citronu sulu, Marakujas dzērienu
  2. lej sašeikoto glāzē pildītā ar ledu
  3. pārlej ar Rudy’s kombucha Mango&Marakuja
  4. pievieno makarakujas šķēlīti smaržai. Te gan jāpiebilst, ka šī šķēlīte maksās dārgi, jo 1 marakuja veikalā maksā ap 5 EUR. Ja šo kokteili plāno lielākai kompānijai, tad noteikti tas ir tā vērts, jo aromāts izmainīs visu kokteiļa baudīšanas pieredzi.
Mohito bezalkoholiskais kokteilis

Mohito

Mohito kokteilis savu vēsturi aizsāka Kubā. Sākotnēji klasiskais Mohito tika pagatavots ar rumu, piparmētru, laima sulu, cukuru un gāzētu ūdeni, un tas bija populārs starp Kubas zemniekiem, lai atvēsinātos karstajās dienās. Kā zināms šobrīd - Mohito ir superpopulārs kokteilis.

Kad izlasīsi recepti, liksies nedaudz sarežģīti cukura sīrupa dēļ, bet tas patiesībā ir ātri un ļoti ērti, ja ir lielāka kompānija. Šo sīrupu var aizvietot vienkārši glāzē sastampājot 2 tējkarotes cukura.

  • Piparmētras
  • 50 ml pašgatavots piparmētru/cukura/laima sīrups *
  • 120 ml sodas ūdens
  • 1 laims sagriezts četrās daļās
  • daudz ledus
* Cukuru aplej ar karstu ūdeni attiecībā 100ml cukura:100ml ūdens. Ielej katliņā un uz lēnas uguns piebirdina 10 piparmētru lapiņas, izspiež vienu laimu. Izveidojas lielisks sīrups vairākiem kokteiļiem.

  1. glāzē iemet 1 laimu sadalītu 4 daļās
  2. pielej sagatavoto sīrupu vai cukuru
  3. ar stampiņu kārtīgi sastampā
  4. pieber glāzes izmēram atbilstoši maksimāli ledu
  5. pārlej ar sodas ūdeni
Skaidrītes Special kokteilis

Skaidrītes Special

Klasiskie kokteiļi ir labi, bet jauni eksperimenti dažreiz ir vēl labāk. Šis ir viens no tiem. Šo bija grūti nosaukt, jo garšas kārpiņas vilka uz ļoti pilnīga un garda morsa pusi, bet no dzērvenēm te nav ne miņas. Tas ir izrādās ir rūgtais apelsīns, kurš šo kokteili padara par absolūtu hitu. Saldeni rūgtens un anormāli atspirdzinošs.

Un no olas baltuma nav jābaidas, tas dod lieliskās putiņas un iedod dzērienam stingru struktūru.

  • 40ml svaigi spiesta laima sula
  • 30 ml pašgatavots cukura sīrups*
  • 100ml Lyre’s Italin Spritz
  • 3 ēdamkarotes pakā gatavais olas baltums
* Cukuru aplej ar karstu ūdeni attiecībā 1:1. Cik g cukurs, tik ml ūdens. Atdzesē un ar sietiņu nolej dzidro sīrupu.

  1. šeikeri pilda ar ledu un pielej laima sulu, cukura sīrupu, Lyre’s Italin Spritz un olas baltumu
  2. kārtīgi sašeiko
  3. lej lēni glāzē
Aperol Spritz bezalkoholiskais kokteilis

Aperol Spritz

Aperol Spritz kā dzēriens radās Itālijā 20. gadsimta sākumā, bet īpaši iecienīts tas kļuva 1950. un 1960. gados. Aperol Spritz sastāv no Aperola, Prosecco un sodas ūdens. Bezalkoholiskā Aperol Spritz versija ir radusies salīdzinoši nesen, bet populāritāte ir ļoti liela, jo pieejams gandrīz jebkurā kafejnīcā vai restorāmā.

Aperola gatavošanas versijas ir daudz un dažādas, sākot no vienkārši saliet apelsīnu sīrupu kopā ar gāzētu minerālūdeni, beidzot sarežģītākām versijām. Šī ir Skaidrītes Aperola versija, kura finālā robežojas ar izteiktu grādīgā aperola alternatīvu.

  • 150ml bezalkoholiskais dzirkstošais (šajā izmantots Zonin Cuvee)
  • 50 ml Lyre’s Italin Spritz
  • 10 ml Monin orange sīrups
  • 50ml San Pellegrino gāzēts minerālūdens
  • ledus

  1. glāzi pilda ar ledu
  2. ielej visas sastāvdaļas
  3. vismaz 15 sekundes visu apmaisa
  4. pievienot apelsīna šķēlīti aromātam
Viskijkazene bezalkoholiskais kokteilis

Viskijkazene

Atklāti sakot, Skaidrīte nekad nav bijusi liela viskiju cienītāja, bet ignorēt to, ka viskijs ir TOP5 dzēriens visā alkohola industrijā pasaulē, nevar un cieņai pret šo dzērienu ir jābūt. Bet kopumā pie visa ir vainīgi mūki. Viņi, liekot lietā arābu alķīmiķu zintis, sāka ķimerēties ap dzīvības ūdens radīšanu, līdz sanāca viskijs.

Tāpat kā mūki pie viskija, tā Skaidrīte ķimerējās ap šo viskija kokteili. Domājams, ka viskijas smaržas un garšas cienītājiem, šis aizies, un tiem, kas atceras lētu viskijkolu laimīgajā stundā, arī ieteiktu izkāpt no aizspriedumiem un pagaršot, ko jaunu.

Lyre’s American Malt ir teicams garšā un smaržā. Ļoti autentisks maigi nobriedinātai burbona viskija esencei, savukārt kopā ar kazenēm, laimu un cukura sīrupu, šis kokteilis nonāk smagsvara kategorijā. Ļoti biezs, aromātisks, pilnīgs ar saldeni rūgtenām notīm.

  • 120 ml Lyre’s American Malt (bezalkoholiskais viskijs)
  • 30 ml pašgatavots cukura sīrups *
  • 30 ml svaigi spiesta laima sula
  • 4 kazenes
  • piparmētras
  • ledus
* Cukuru aplej ar karstu ūdeni attiecībā 1:1. Cik g cukurs, tik ml ūdens. Atdzesē un ar sietiņu nolej dzidro sīrupu.

  1. šeikerī sastampā kazenes un piparmētras
  2. ielej visas sastāvdaļas
  3. vismaz 15 sekundes šeiko ar ledu šeikerī
  4. ar sietiņu nolej ledus pildītā glāzē
  5. izdekorē ar kazeni, piparmētru lapiņām pēc aromāta
Asiņainā mērija bezalkoholiskais kokteilis

Asiņainā mērija

Asiņaiņas Mērijas (Bloody Mary) dzēriena izcelsmes vēsture ir gan aizraujoša, gan pretrunīga. Viens no populārākajiem stāstiem norāda, ka dzēriens radīts Parīzes bārā "Harry's New York Bar" 1921. gadā. Šo kokteili, kas sastāv no vodkas un tomātu sulas, ar dažādām garšvielām un piedevām, izveidoja bārmenis Fernands Petio. Viņš eksperimentēja, pievienojot sāli, piparus, Tabasko mērci, Vorcesteršīras mērci, citrona sulu, lai radītu kokteili, ko mēs šodien pazīstam kā Asiņaino Mēriju.

Ar šo kokteili ir vienkārši - ja esi tomātu sulas fanāts, tad viss ir ideāli. Alkoholiskajā versijā, ja nepielej galonu ar šņabi, tad garšo tieši tāpat kā bezalkohoiskā versija, jo sula un piedevas nodzēš pamanāmu šņabja klātbūtni.

  • 240 ml tomātu sula
  • 20 ml svaigi spiesta citronu sula
  • 12 piles Tabasco mērce
  • 8 piles Worcestershire mērce

  1. šeikeri pilda ar ledu
  2. ielej visas sastāvdaļas
  3. vismaz 15 sekundes visu šeiko
  4. ielej ar ledu pilndītā glāze
  5. pievieno selerijas kātu, bet, ja godīgi nav obligāti - garšu tas nemaina, un aromāts arī nav nekāds baigais. Apmaisīt gan var ar to, ja gribas.
Paloma bezalkoholiskais kokteilis

Paloma

Bezalkoholiskais kokteilis Paloma ir populārs Meksikas dzēriens, kas slavens ar savu svaigo un augļaino garšu.

Uzreiz jāsaka, ka šis dzēriens būs vairāk piemērots tiem, kam nepatīk ļoti saldi dzērieni un izteikti tiem, kuriem patīk greipfrūts, jo kokteilis parasti tiek pagatavots, izmantojot greipfrūtu sulu kā galveno sastāvdaļu, lai nodrošinātu tā raksturīgo, nedaudz rūgtenu garšu.

Perfekts un super atspirdzinošs dzēriens pavasara un vasaras dārza ballītēm.

  • 80 ml svaigi spiesta greipfrūta sula
  • 40 ml svaigi spiesta laima sula
  • 40 ml Agaves sīrups
  • 80 ml sodas ūdens

  1. šeikeri pilda ar ledu
  2. ielej visas sastāvdaļas, izņemot sodas ūdeni
  3. vismaz 15 sekundes visu šeiko
  4. ielej ar ledu pilndītā glāze
  5. pielej sodas ūdeni
  6. pievienot greipfrūta vai laima šķēlīti aromātam
  7. ja gribas - sāls malas glāzei piešķirs kokteilim interesantu garšas kontrastu